Magazin Uppsala
18 februari 2011

Från startup till exit i IT-staden Uppsala

Visste du att MySQL kommer från Uppsala? Flera startup bolag har vuxit fram från student- och IT-staden Uppsala och blivit världssuccéer. Interactive Solutions Magnus Tauvon och David Jonson blev intervjuade av tidningen Magazin Uppsala om den växande IT-staden.

”- Jag blir inte lycklig av maximalt med pengar på banken eller en villa. Att skapa lösningar som skapar nytta och ett varumärke som människor känner igen, det ger mig tillfredsställelse.” David Jonsson, Interactive Solutions

” – och ingenjörer, såklart. Vad har alla dessa människor gemensamt? – Rollspel var en viktig ingrediens i Uppsala när vi växte upp. Rollspelen lärde oss att hitta kreativa lösningar och testa identiteter. Och, om man tänker efter, vad kunde vara en bättre skolning för att förstå spelet kring sociala medier? Musik är en annan gemensam nämnare. – Många av oss har jammat ihop i något band”, säger Johan Rosén. Den erfarenheten är också bra. Man tränas i att lyssna in varandra.

Uppsala som IT-stad

Det nya i Uppsala är nog självförtroendet. Att summan för företagsuppköp från Uppsala närmar sig 44 miljarder kronor kan också spela en viss roll. Först var det Niklas Zennström, med rötter i Uppsala, som blev miljardär på försäljningen av Skype (prislapp: 31 miljarder kronor). Sedan sålde familjen Hörnell och Claes Lidell nätspelsföretaget Ongame till Betandwin för 4,5 miljarder kronor, och blev en del av världens största spelbolag.

Den tredje skrällen levererade MySQL, som de flesta av oss påverkats av utan att riktigt veta om det när vi har använt webbaserade tjänster, exempelvis letat prylar eller livspartner. Sun Microsystems betalade 6,3 miljarder kronor för det som kanske är världens bästa databashanterare, MySQL. Made in Uppsala.

I den andra vågen av stora företagsaffärer med Uppsalastämpel såldes Thomas Engströms skapelse, Radi Medical Systems, för 2 miljarder kronor – kontant. Ytterligare en försäljning av ett framgångsrikt Uppsalaföretag, QMed, är just nu på tapeten.

Fastighetsmäklare i Uppsala får kanske vänja sig vid att personer, som fortfarande ser ut som studenter, kliver in på lägenhetsvisningar i alldeles för stor yllemössa och ryggsäck och betalar kontakt för, säg, en etagelägenhet på Trädgårdsgatan.

Med lätt förvånad min säger Johan Rosén, att han har märkt att han är bra på att sälja, utan att han säljer. ” – Jag gillar helt enkelt att bygga bra saker för andra människor, tillsammans med människor som jag gillar. Det är det som är idén med en förening som UDIL. Vi behåller vår egna karaktär och själ i de enskilda företagen som ingår i föreningen, men tillsammans kan vi göra riktigt bra saker och dra in de riktigt stora, globala företagen som kunder. Att Starbreeze och Imagination Studios, som har hela världen och inte minst film och underhållningsindustrin som sin marknad, sitter i samma kvarter, gör tanken om Uppsala som ett levande laboratorium mycket konkret.”

” – Det entreprenöriella drivet som finns i IT och medieföretagen, viljan att påverka och förändra, tror jag kommer att spela in för att alltmer forskning som bedrivs på universiteten i Uppsala kommer att bli kommersiella produkter framöver”, säger Ehsan Nasari, en av grundarna av Populate, ett konsultföretag inom digitala medier, webb och film. Ehsan är den som har en bakgrund som tandläkare. ” – Vi har redan nu nära relationer till många spinoffföretag med rötter i den akademiska världen.”

För de två universiteten spelar verkligen roll för det intellektuella klimatet och idéflödet i Uppsala. Modular Streams är ett annat UDIL-företag med rötter i universitetsmiljön. De har skapat ett avancerat webbaserat analysverktyg för finansmarknaden, som har potential att revolutionera aktiesparandet. Genom systemet kommer sparare att få tillgång till ett brett spektrum av beprövade finansiella strategier. Till en början arbetade Modular Streams grundare i olika företag, men när de blev kontorsgrannar föddes tanken på att börja använda den samlade kompetensen till något helt nytt, att skapa ett av världens mest avancerade finansiella analysverktyg. Som samtidigt kanske är det mest lättanvända. ” – Vårt system är uppbyggt kring moduler som man enkelt kan kombinera för att skapa egna strategier eller göra egna analyser. Det är väldigt intuitivt”, säger Hans Möller, vd och grundare av Modular Streams. ” – Det globala perspektivet är tydligt. Systemet är redan från början uppbyggt för att klara av olika valutor, tidszoner och börser. I centrum finns ett socialt nätverk, speciellt utformat för finansanalytiker, investerare och daytraders över hela världen. – Det är lite som ett Facebook för placerare.”

Innovation staden

Innovation har alltid präglat Uppsala. Om man tittar på Mälardalen Innovationsindex (senaste undersökningen 2007), har Uppsala län extremt höga värden för forskning, teknisk/naturvetenskaplig och kreativ kompetens. Däremot ser det sämre ut när det gäller kompetensen inom marknadsföring och försäljning. Det vill Per Bengtsson, vd för Uppsala Innovation Centre (UIC), ändra på. ” – Men jag törs påstå att ingen annan inkubatorverksamhet i Sverige har en lika lyxig sits som Uppsala Innovation Centre. Vi får in så otroligt många innovationer av hög kvalitet. Många har blivit livskraftiga företag. Vi har en överlevnadsgrad på 90 procent av dem som deltagit i inkubatorprogrammen. Sedan 2005 har 156 nya heltidstjänster skapats och 55 välmående företag har sett dagens ljus. Bolag av den här karaktären skapar verkligen framtidstro i en region. Vi blir allt bättre på att få fram idérika företag, som även gör goda affärer.”

Per Bengtsson berättar om några av de 1 100 projekt som utvärderats för att komma in i Uppsala Innovation Centre. Just nu ingår 45 tillväxtföretag i UIC Business Lab och Accelerator. Allt ifrån flytande vindkraftverk (Hexicon), ergonomiskt vänliga parkeringsprodukter för flygplan (ChockCart), till avancerade medicintekniska innovationer för tidig diagnos av Alzheimers sjukdom (BioChromix). ” – Vi jobbar i en region som har de allra bästa förutsättningarna. Ett bevis för det är att vi har kunnat attrahera riskkapital även under finanskrisen. Våra bolag blir också uppvaktade av andra regioner som gärna vill knyta bolagen till sig. UIC har valt att samarbeta med affärscoacher för att innovatörerna ska få hjälp med affärsutveckling och djupare förståelse för marknaden. De flesta är vd:ar, affärsutvecklingschefer eller motsvarande i företag i Sverige och utomlands. – Det är som raketbränsle in i de små bolagen. Vi har sett fantastiska saker hända när de affärscoacher vi matchat ihop med ett nystartat bolag kommer in i bilden.”

Och varför vill man bli affärscoach?

” – En sann entreprenör är hängiven sin uppgift och vill gärna göra resan en gång till, känna glädjen att dela med sig, och se en idé växa och få fart.” Per Bengtsson var en gång i tiden en av Sveriges yngsta studierektorer på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som nyutexaminerad 26-årig. Han är övertygad om att innovatörer framför allt behöver hjälp med affärsutveckling.

” – Vi är ingen hyresvärd för de nystartade företagen. Vi tar in företag i inkubatorn för att vi tror på dem, och ser att med rätt nätverk och lite vägledning kommer de att bli livskraftiga både i Sverige och internationellt. Det är förmodligen därför vi också är en av inkubatorerna i Sverige som har störst andel privatfinansiering.”

Innovatörer och entreprenörer är regionala. Entreprenören är ofta beroende av nätverk, av att familjen har det bra och att barnen får gå i bra skolor. De är inte så pigga på att flytta på sig. Hans Enocsson, koncernchef i den Nordiska regionen för ett av världens största företag, General Electric (GE), uttryckte i en paneldiskussion om EU:s regionalpolitik det så här: ”- Vi är kvar i Uppsala för att miljön är innovativ och dialogen med universiteten är bra.”

Vaccinföretaget Isconova är det första av Uppsala Innovation Centres skyddslingar som har börsnoterats. Hösten 2010 listades företaget på Nasdaq OMX First North. För Isconova, som under hela sin drygt tioåriga resa haft SLU Holding i ryggen, är börsintroduktionen ett avgörande steg. ” – Med cirka 800 nya aktieägare har vi nu fått den breda ägarspridning vi strävat efter för att kunna ta nästa steg”, säger Lena Söderström, Isconovas vd. Isconova är redan en välkänd aktör inom veterinärmedicin och nu siktar de på en ännu viktigare marknad – vacciner för människor. Isconova gör adjuvantia, ämnen som förbättrar och förstärker vacciners effekt. Att vidareutveckla adjuvantia till människor kräver, som alltid inom läkemedelsbranschen, både tid och pengar. Förra året gjorde Isconova tillsammans med läkemedelsföretaget Crucell en lyckad fas1-studie, som visade att vaccin mot fågelinfluensa blir betydligt effektivare med adjuvans. ” – Nu vill vi accelerera och bland annat göra fler kliniska studier för att visa vad vi kan”, säger Lena Söderström.

” – Det är många nya entreprenörer som föds på GE Healthcare här i Uppsala. Och så kommer de hit till UIC och utvecklar nya företag” säger Per.

Adjuvantia har funnits länge, aluminiumsalter är kända sådana. Men efterfrågan på bättre adjuvantia ökar – det finns många sjukdomar som man ännu inte lyckats göra vacciner mot. Isconovas adjuvans kommer från ett ämne i trädet Quillaja Saponaria Molina, eller ”såpträd”, som växer i bland annat Sydamerika. En forskargrupp på SLU står bakom upptäckten att ämnet från trädet kunde användas för att skapa en ny partikel, Matrix M, som passar utmärkt som adjuvans. ” – Det händer väldigt mycket inom vaccinområdet just nu. Vaccin mot virus som kan ge livmoderhalscancer ingår snart i det svenska vaccinationsprogrammet och är bara ett exempel. Jag tror det kommer att hända mycket de närmaste åren, inte minst inom cancerområdet”, säger Lena Söderström.

Om de Första åren i Uppsala Innovation Centre, säger Lena: ” – I början, när man är nystartad, är inkubatorn ett viktigt stöd. Problemet infi nner sig efter några år, när företaget har fått stadiga ben, men inte kan gå vidare utan finansiering. Inom vår bransch måste det till kapital för att kunna gå vidare med de studier som behövs. Vi hade kunnat ta det här steget för flera år sedan, men det fattades pengar.”

Nu efterlyser Lena Söderström en instans som kan ta vid efter inkubatorerna. ” – SLU Holding har funnits med som finansiärer hela vägen och varit enormt uthålliga. Vi är väldigt tacksamma för deras hjälp”, säger hon. I dag har Isconova 30 anställda och nyligen rekryterades en operativ chef samt en försäljnings och marknadsdirektör. Att hitta rätt kompetens i Uppsala är inget problem. ” – Vi har ett guldläge – det är väldigt lätt att rekrytera bra personal.”

Interactive solutions

” – Men allt fler Uppsala bor, inte minst de som är födda mellan 1965 och 1975, startar eget. I Uppsala har 15 av dem skapat ett eget nätverk för personer i ledande befattningar (Nomen Nescio). Och vem vet, det kanske kommer som en del av 40årskrisen, viljan att skapa något som förbättrar människors vardag. Något som en 9årig son kan känna sig stolt över. Som han kan peka på och säga: Kolla, det där har min pappa gjort”, ger Magnus Tauvon som förklaring till att han efter 22 år som ITkonsult i Jaybis valde att starta eget. Han är en av grundarna av företaget Interactive Solutions, som också ingår i föreningen UDIL.

Tillsammans med David Jonsson, som var konsultkollega, kände han att de kunde skapa något kreativt och visuellt i kombination med sin IT-kompetens. ” – Vi satt på kartonger ovanför restaurang Korfu och hade startat företag. Den viktigaste frågan för oss då var: vilka medarbetare vill vi ha?” Nu har det blivit 16 personer som huserar i Uppsalas fjärde äldsta hus på Västra Ågatan, med päronträd i trädgården och Fyrisån strömmande utanför fönstret. ” – Det finns stora fördelar med att finnas i Uppsala när vi ska rekrytera kreativa personer, som till exempel 3D-animatörer”, säger David. ” – Här går det att ha ett bra liv utan pendling och samtidigt ett utvecklande jobb.” David är förvånad över att inte fler ser fördelarna i att driva just ITföretag i Uppsala. ” – Vi gör affärer i Stockholm, men har mycket lägre kostnader än liknande företag i Stockholm och en fantastisk rekryteringsbas här.”

Interactive Solutions är självfinansierat från början och har lyckats skapa en lönsamhetsnivå med marginaler. Dem använder ägarna gärna till att skapa utrymme för fri kreativitet för medarbetarna och till välgörenhetsprojekt för utsatta ungdomar, i form av pedagogiska spel. Och vinsten, den delar de gärna med sig till de anställda. Eller som David säger: ” – Jag blir inte lycklig av att ha maximalt med pengar på banken eller en villa i Kåbo (Uppsalas Djursholm). Jag blir lyckligare av att jag lyckats skapa ett varumärke som människor känner igen. Och att jobba tillsammans med personer som har hjärta och hjärna.” ”– Har man affärstänkande och gillar livet som entreprenör, kan man egentligen hamna i vilken bransch som helst”, tror Magnus Tauvon.

Dela inlägget