SEO
01 september 2016

Grunderna i SEO för dig som vill göra jobbet själv

Vi får allt oftare frågor om hur sökmotoroptimering (förkortas SEO) fungerar och hur och vad man ska tänka när man ska optimera sin webbsida gentemot sökmotorerna. Här kommer en liten seoguide för dig som själv vill sköta din sökmotoroptimering.

Sökmotoroptimering för Google

Således presenterar vi den här artikeln som en introduktion och översikt till sökmotoroptimering (SEO), ett obligatoriskt element i din marknadsföringsstrategi om du vill att din webbsida ska vara upptäckbar i sökmotorer såsom Google.

Genom den här guiden får du veta:

  • Vad är SEO och varför är det viktigt?
  • Hur man bäst tar fram en sökordsportfölj
  • Optimering On-Page i praktiken
  • Informationsarkitektur i praktiken
  • Hur man bäst lyckas med contentmarketing och länkuppbyggnad
  • De vanligaste tekniska problemen med SEO
  • Hur man följer upp och mäter resultatet av SEO
  • Övriga faktorer som påverkar SEO

När du så kommer till slutet av den här SEO-guiden har du en djupare förståelse för vad sökmotoroptimering är, varför det är värdefullt och viktigt och hur du uppnår goda resultat i ständigt föränderlig miljö.

1. Vad är SEO och varför är det viktigt?

Du har med stor sannolikhet redan hört talas om SEO, och om du inte har det så kan du få en snabb definition av begreppet på Wikipedia, men att endast förstå att SEO är en effektivisering av synligheten för din webbsida i sökmotorernas dynamiska men hjälper föga när det kommer till viktiga frågor för ditt företag så som:

  • Hur optimerar du din digitala hemvist för att anpassa den gentemot sökmotorerna.
  • Hur vet du hur mycket tid du bör ägna SEO?
  • Hur skiljer du ett bra råd angående SEO från ett dåligt, eller rentutav skadligt råd?

Vad som förmodligen är intressant för dig som egenföretagare eller anställd är hur du faktiskt kan förbättra SEO för att driva mer relevant trafik, potentiella kunder och försäljning och därmed mer vinst till ditt företag. Det är det denna guide fokuserar på.

Varför ska du bry dig om SEO?

Många människor söker efter saker. Den trafiken kan vara extremt viktigt för ett företag, inte bara för att det är mycket trafik, utan för att det också är väldigt specifik och målmedveten trafik.

Låt oss säga att du säljer datorer, skulle du då köpa synlighet på en anslagstavla vid en väg så att alla förbipasserande bilar tar del av din annons (oavsett om de någonsin kommer att ha något intresse för att köpa dina datorer), eller skulle du hellre synas varje gång någon i världen skriver in “köp ny dator” i en sökmotor? Förmodligen det senare, eftersom att de som ser ditt budskap där har en köpavsikt och aktivt söker efter den vara som du säljer.

Folk kan söka på allt som har en direkt koppling till din affär. Utöver det, så söker folk även på alla typer av ord som löst kan kopplas till din affär. Detta ger än större möjligheter att skapa kontakt och påverka potentiella kunder genom att svara på frågor, hjälpa till att lösa problem och börja bygga ditt förtroendekapital. Det säger sig självt att det är mer troligt att kunden vill handla från ett företag som kunden redan har en relation till och ett förtroende för, som redan har bistått med bra information de senaste fyra gångerna som du har vänt dig till Google för hjälp med att lösa ett problem, än någon annan aktör som du aldrig tidigare har hört talas om.

Vad är det som faktiskt fungerar för att driva trafik från en sökmotor

För det första är det viktigt att komma ihåg att Google står för den största delen av all söktrafik i världen. Det varierar lite mellan olika branscher, men det är troligtvis Google som är den dominerande aktören i sökresultat för den branschen du vill synas emot och genom den här guiden för du lära dig hur du agerar idealiskt för att positionera din web och dess innehåll för Google, och även andra sökmotorer.

SEO search

Oavsett vilken sökmotor som du använder så är sökresultatet under ständig förändring. Google i synnerhet har på senaste tiden uppdaterat flertalet faktorer för hur de rangordnar websidor genom olika algoritmer, och flera av dem enklaste och billigaste vägarna att få bra ranking för dina sidor har de senaste åren blivit mer riskfyllda.

Så vad är det som fungerar? Hur gör Google för att avgöra vilka websidor de ska visa som svar på det som folk söker på? Hur gör du för att få all värdefull trafik till just din hemsida?

Googles algoritm är extremt komplex och här nedan presenteras några exempel:

  • Google letar efter sidor som innehåller högkvalitativ och relevant information utifrån användarens sökning.
  • Relevansen avgörs genom att Googles algoritm läser av innehållet på din sida och utvärderar huruvida det är relevant för det som användaren eftersöker, mestadels beroende på vilka nyckelord den innehåller
  • Kvalité bedöms utifrån flertalet faktorer, men den som framhålls mest är kvantiteten och kvaliteten på länkar in från andra sidor och din egen sida som helhet. Enkelt uttryckt: Om den enda sidan som länkar till din sida är bloggar som ingen annan på webben har länkat till, samtidigt som din konkurrent har blivit länkad till från välrenommerade sajter som är frekvent länkade till, exempelvis aftonbladet.se, så kommer konkurrentens webbsida ha en högre trovärdighet och antas hålla högra kvalité
  • Hur engagerar sig folk på din hemsida? Hittar de den informationen som de letar efter och stannar kvar på din sida, eller studsar de ut direkt och klickar sig in på något av dem andra sökresultaten? Eller ignoreras din webbsajt i sökresultatet och hittar aldrig ens in på din sajt i överhuvudtaget?
  • Hur snabbt informationen på din webb kan laddas upp i webbläsaren och hur väl är din sida anpassad till mobil datatrafik?
  • Hur mycket unikt innehåll har din sida (i relation till upprepningar och tunt innehåll)?

Googles algoritm tar hänsyn till hundratals faktorer för att kunna presentera relevant information som svar på användarens sökningar och dessa faktorer uppdateras ständigt för att förfina processen.

En god nyhet är att du inte behöver vara en expert på sökmotorer för att bedöma värdet av olika termer för att påverka sökresultatet positivt. Vi går igenom de vägar som av erfarenhet är bäst för att optimera din hemsida mot sökningar som driver kvalitativ trafik, utan att du behöver anlita kostsam kompetens från experter.

Låt oss ta oss an de faktiska metoderna och strategier som hjälper dig att driva mer trafik från sökmotorerna.

2. Sökordsportfölj & Målspårning

Det första steget är att fastslå vad det är du de facto optimerar emot. Med andra ord måste du identifiera vad det är potentiella kunder använder för sökord när de behöver din tjänst eller produkt. Det låter väl inte så svårt? När någon söker efter din produkt vill du så klart att det är din hemsida som dyker upp före dina konkurrenter. Och allra helst när kunden söker efter din vara tillsammans med ord som köp, beställ eller handla.

Dessvärre är det inte riktigt så enkelt som det låter. Det finns ytterligare några faktorer att ta i anseende när du ska skapa din sökordsportfölj.

  • Sökvolym – Hur många människor är det egentligen gör sökningar som innehåller ord relaterade till din produkt? Ju fler som söker efter ditt nyckelord ju fler potentiella kunder kan du nå. Och likaså når du givetvis färre genom sökmotorerna om ingen söker efter det ordet som du har valt ut som nyckelord.
  • Relevans – Om ditt nyckelord är en term som har hög frekvens i sökmotorerna, så är det jättebra, men om det inte är helt och hållet relevant för din affär så missar du ändå målet. Relevans kan tyckas självklart från början men om du exempelvis säljer en mjukvara för marknadsföring genom epost så vill du givetvis inte synas när någon söker på ord som är helt irrelevanta för dig, exempelvis hundleksaker. Men hur är det då med termer såsom ”mjukvara för epost-marknadsföring”? Initialt verkar det relevant och mitt i prick, men risken är att du träffar för brett på ett konkurrensutsatt nyckelord. De flesta du träffar kommer inte vara intresserade av att köpa din produkt och de du verkligen vill nå kanske inte kommer att köpa din dyra och något komplexa produkt, enbart genom en sökning på Google. Omvänt kanske du känner att ”bästa lösningen för marknadsföring betald per klick” är helt irrelevant eftersom att du inte säljer en mjukvara som erbjuder en PPC-lösning, men om de du prospekterar emot är marknadschefer så kanske du kan nå den genom att vara behjälplig resurs i att utvärdera verktyg för PPC. På så vis får du en första ingång och kontakt med en potentiell köpare.
  • Konkurrens – Precis som i vilken affärsmodell som helst gäller det att överväga den potentiella kostnaden i relation till sannolikheten att nå framgång. Ur ett SEO-perspektiv betyder detta att förstå den relativa konkurrensen och sannolikheten att rankas högt för sökningar på en specifik term. Först måste du förstå och formulera vem din potentiella kund och vad denne troligen söker efter. Om du inte redan vet det så är det en bra start att börja fundera över det, både för ditt företag i stort men och ur ett SEO-perspektiv.

Utifrån det vill du sedan förstå:

  • Vilken typ av saker är de intresserade av?
  • Vilka problem har de?
  • Vilken typ av språk använder de för att beskriva vad de gör, de verktyg de använder och så vidare?
  • Vilka andra handlar de saker av? Vilka konkurrerar du med?

När du väl har besvarat dessa frågor har du ett första utkast på möjliga nyckelord för att öka din sökvolym. Skapa en lista utifrån kärnan i hur potentiella kunder beskriver din verksamhet och börja mata in dem i ett verktyg för nyckelord, exempelvis Googles egna nyckelordsverktyg.

Där kan du hitta en mer omfattande list över verktyg för nyckelord. Dessa verktyg tar hänsyn till 1000-tals olika sökresultat, och visar alla respektive termer som dina konkurrenter rankats högt på i sökmotorerna den senaste tiden.

Det här behöver inte bara vara någonting som du kollar för att hålla koll på dina konkurrenter. Du kan se liknande verktyg som finns till försäljning på marknaden för att komma med idéer på content, eller till och med för att titta på större nischade publicister som berör ämnet som intresserar din bransch och som dina prospekts läser om, och se vilka nyckelord som de sajterna driver trafik till.

Dessutom, om du redan har en sida, så driver du säkert redan en del trafik från sökmotorerna. I så fall har du tillgång till data över vilka nyckelord som hjälper dig att förstå vilka termer som driver trafiken idag. Tyvärr har Google slutat att ge en stor del av informationen i analytics kring vad folk söker på, men tjänster som SEM Rush eller SpyFu till din sajt för att få ett hum om vilka termer som Google värderar på din hemsida och estimerad sökvolym. Google bjuder även på lite mer statistik i det fria webmaster-verktyget Interface.

SEO stapeldiagram

Det är en god idé att fokusera extra på de termer du nu har fått fram för marknadsföring genom content och för att skapa delbara länkar. Du kan även använda termerna till att så frön till idéer om fler nyckelord.

När du har tagit dig tid att förstå hur dina prospekt pratar och vad de söker efter, kollat vilka nyckelord som redan driver trafik till dina konkurrenter och relaterade hemsidor, vilka termer det är som ger trafik in till din egen sajt, så kan du börja utvärdera vilka ord som du kan tänkas jobba aktivt med för att förbättra din träffbild i sökmotorerna. Att avgöra den relativa konkurrensen på ett nyckelord är i en inte helt enkel uppgift.

Det är viktigt att ta följande i hänseende:

  • Hur tillförlitlig och auktoritativ är sajten (med andra ord hur många länkar in till sajten finns det och hur kvalitativa är dem)
  • Hur väl svarar den mot det faktiska nyckelordet?

Man kan djupdyka i processen att avgöra hur konkurrensutsatt ett nyckelord är genom den här guiden; Backlinko’s in-depth guide eller genom att använda grundaren av WordStream, Larry Kims, competitive index formula.

Nick Eubanks’ post about understanding rank potential erbjuder i tänkvärd inblick i förståelse för och praktisk kunskap genomförbar formula för att bedöma konkurrensen av ett nyckelord och din sajts möjlighet att synas på ett specifikt sökord.

3. On-Page Optimering

När du har en lista över dina nyckelord är nästa steg att implementera dem på din sajt. Varje sida på din sajt bör vara optimerad mot ett kärnord och ha en sop med relaterade ord. I en översikt över ”den perfekt optimerade sidan” redogör Rand Fishkin en bra översikt över hur en väl (perfekt) optimerad sida ser ut.

SEO organic

Några kriterier och grundläggande on-page element som du vill förstå i strävan efter att driva trafik till din sajt från sökmotorerna.

3.1 Titel-taggar

Google jobbar hela tiden för att förstå den faktiska meningen på en hemsida och upptäcka (och även straffa) sidor som använder nyckelord för att manipulera och överlista systemet, i syftet att framstå som mer relevanta och bra än vad de är. Men att inkludera den sökbara termen och relaterade ord är allt jämnt värdefullt. Den överlägset bästa placeringen av ett nyckelord är i din titel-tagg.

Titel-taggen är inte samma sak som din sidas huvudrubrik. Huvudrubriken som syns på din sida är normalt sätt en så kallad H1, möjligtvis H2. Din titel-tagg är det som syns högst upp i din webläsare och är en del av din sidas källkod i en meta-tagg.

Längden på den titel-tagg som Google visar varierar (den är baserad på pixlelstorlek och inte antal tecken) men en tumregel kan hålla sig mellan 55-60 tecken. Om möjligt vill du gärna använda ditt kärn-nyckelord om det är möjligt på ett naturligt sätt. I annat fall kan du inkludera fler relaterade ord runt om din huvudsakliga term. Kom ihåg att titel-taggen är det som kommer att visas frekvent i sökresultatet av din sida. Man kan säga att det är rubriken i det organiska sökresultatet, så du måste också väga in klickbarheten när du väljer din titel-tagg.

3.2 Meta-beskrivningar

Om titel-taggen är rubriken i sökresultatet av din sida, så är meta-beskrivningen (ett annat HTLM-element som du kan uppdatera i din kod, men som inte syns på din sida) din extra annonstext. Google tar sig vissa friheter i vad de visar i sökresultatet, så din meta-beskrivning kanske inte alltid visas, men har potentialen att öka attraktionskraften för din sida i sökresultatet och kan öka din trafik markant. (Kom ihåg: att dyka upp i sökresultatet är bara ett första steg! Du måste ju även vara det resultat som användaren sedan klickar på, för att det ska bli ett besök till din sida och en potentiell köpare och sedan är det erbjudandet och sidans utformning som avgör om besökaren genomför önskvärd aktion

Här är ett exempel på en meta-beskrivning som syns i sökresultatet.

Metataggar

3.3 Body Content

Det faktiska innehållet på din sajt har i sig stor betydelse. Olika typer av sidor har tillgång till olika innehåll och det som du vill att folk ska länka till måste vara särskiljt från övrigt innehåll, för att vara säker på att besökaren inte missar rätt information och får snabba svar. Google prioriterar också, i allt större utsträckning, en viss typ av innehåll, så tänk på följande när du nu producerar nytt innehåll:

  • Matnyttigt & Unikt Innehåll – Det finns inget magiskt nummer i fråga om antal ord eller tecken och så länge du jobbar med ett en handfull sidor och några hundra ord per sida, så hamnar du inte i onåd med Google. Uppdateringar på senare tid prioriterar snarare sidor med lite längre och unikt innehåll. Däremot, om du har ett stort antal sidor med kortare textinnehåll (50-200 ord) och mycket upprepningar med olika titel-taggar och bara små skillnader i övrigt, så kan det innebära problem. Se till helheten på din sida och gör en bedömning av hur stor andel av innehållet som är utfyllnad, upprepningar och information som inte är matnyttig. Om du har en stor andel måste du försöka hitta väggar att ge ditt innehåll mer substans, alternativt vända dig till analytics och exkludera de sidor som inte driver trafik för att Google inte ska bedöma det som att du försöka påverka index genom ett stort antal utfyllnads sidor.
  • Engagemang – Google mäter i allt större utsträckning och väger in engagemang och mättal utifrån användarbeteenden. Man kan påverka detta genom att se till att ditt innehåll besvarar de frågor som besökarna har och därmed få dem att stanna längre på din sida och interagera med ditt innehåll. Se till att din sida laddar upp snabbt och ha inte element som tar fokus från ditt innehålla (såsom skrikiga annonser som ligger ovanför ditt innehåll) som tar fokus och avskräcker besökarna.
  • “Delbarhet” – Det är inte alla delar av din hemsida som blir länkade till eller delade hundratals gånger. Men på precis samma sätt som du bör vara försiktig med att ha ett för stort antal sidor med innehåll utan substans bör du överväga vem som skulle kunna vara villig att dela länkar till ditt nya innehåll. Att ha ett stort antal sidor som inte har ett innehåll som kan vara värt att dela vidare eller länka till kommer att innebära att Google rankar din sida lägre i sökresultatet.

3.4 Alt Attribute

Hur du taggar upp dina bilder påverkar inte bara hur sökmotorer bedömer din sajt, utan även hur mycket söktrafik din sida genererar genom bildsökningar. Ett alt attribute är ett HTLM-elemnent som tillåter dig att ge alternativ information om en bild, till en användare som inte kan se bilden. Dina bilder kanske inte fungerar över tid (filer som raderas eller problem med uppladdning) så att ha en beskrivning av bildinnehållet i ord kan vara hjälpfullt ur ett användarperspektiv. Men det är framförallt din möjlighet att hjälpa sökmotorerna att förstå innehållet i bilderna på din hemsida.

Förr var det vanligt att försöka pressa in nyckelord så många gånger som möjligt i alt attributes, för att man trodde att det var en genväg att rankas högre av sökmotorerna. Detta har dock de flesta sökmotorer rått bot på. Faktum är att det bästa är att helt utesluta dina nyckelord om de inte passar in naturligt i din beskrivning av bildens innehåll. Det är dock viktigt att du utnyttjar möjligheten till alt attribute, och försök att ge en ärlig beskrivning av bilderna på din sida genom att tänka dig att du ska förklara bilden för någon som inte har möjligheten att se, eftersom att det är det alt attribute är till för. Genom att beskriva bilden naturligt undviker du över-optimering, som innebär att Google tror att du försöker överlista systemet och straffar din sida i sökresultatet i stället.

3.5 URL-struktur

Hur du strukturerar URL på din hemsida kan vara viktigt både ur ett statistiskt perspektiv (det blir enklare att segmentera data i exempelvis rapporter om du har gett din sida logiska URL-adresser) och ur ett delbarhetsperspektiv (kortare och beskrivande länkar blir mer delade och har en mindre risk att återges felaktigt, så att du minimerar risken för brutna länkar) Återigen: försök inte att pressa in dina identifierade nyckelord så många gånger som möjligt, utan skapa en kort beskrivande adress. Vidare så bör du inte ändra dina URL-adresser i onödan. Även om du tycker att din URL är ful så ska du inte ändra enbart för att matcha dina nyckelord, utan bara om du bedömer att URL:en skadar din ranking i sökmotorerna. Om du måste ändra din URL-struktur måste du använda en riktig vidarekoppling (301 permanent), så att du inte tappar trafik. Det är ett vanligt misstag bland företag som bygger en ny hemsida och då tappar man alla tidigare länkar in.

3.6 Schema & Upptaggning

Avslutningsvis; när du har alla on page-element uppstrukturerade kan man ta det ytterligare ett steg längre för att hjälpa Google att förstå att din sida är det bästa sökresultatet. Schema och taggning kommer inte att placera din sida högre upp i sökresultatet, då det inte är en faktor som påverkar ranking för tillfället. Däremot påverkar det hur sökmotorerna presenterar din sida och det kan därmed påverka din Klickfrekvens. I vissa sökresultat, om ingen annan använder ett schema, kan du få en fördel av det faktum att ditt sökresultat ger mer information, såsom omdömen, öppettider och så vidare. I andra sökresultat, där alla använder schema, kan ett dåligt omdöme så klart innebära att folk väljer någon annan träff för din sida.

Det finns ett antal olika taggningar du kan inkludera för din sajt. Det mest troliga är att inte alla passar just din verksamhet, men det är sannolikt att du kan hitta någonting som passar just din hemsida, eller åtminstone delar av den.

4. Informations arkitektur & Interna Länkar

Informations arkitektur avser hur då organiserar sidorna på din hemsida och hur du länkar dem till varandra. Arkitekturen kan påverka hur ditt innehåll rankas av sökmotorerna.

Anledningen till detta är att sökmotorerna räknar länkar som ett bevis på relevans och tillförlitlighet. Det hjälper sökmotorerna att förstå vad din sida handlar om i första hand och hur relevant den är.

Sökmotorerna ser till den faktiska texten som du använder för att länka till olika sidor på din sajt, så kallad anchor text, och en beskrivande text hjälper Google med flera att förstå vad sidan handlar om. Men kom ihåg att inte pressa in nyckelorden här heller, om de inte passar in naturligt.

På samma sätt som en länk från exempelvis Aftonbladet värderas högt och ses som en indikator på att din sida är relevant, så påverkas dina sidor av hur du länkar internt. En sida som du länkar till från flera ställen och knappar på din sida bedöms som viktig på din sida. Vidare har de sidor på din sajt som har fått flest länkar till sig utifrån större möjlighet att påverka hur Google rankar dina andra sidor. Alltså; en intern länk till din bokningsida från en populär, väl delad, artikel påverkar mer än en internlänk från en substanslös sida på sin sajt.

Informationsarkitektur kan vara väldigkt komplext, inte minst på omfattande hemsidor, och nedan följer en lista med det viktigaste att tänka på när du designar din sajt.

  • Identifiera dina mest länkade (använd verktyg som Ahrefs, Majestic SEO eller Moz och se “top pages” för att hitta de sidor på din sajt som har flest länkar till sig)
  • Placera dina viktigaste sidor, ur ett sökperspektiv, ”högt upp” i din information och arkitektur. Länka till dem ofta i navigationen för din sida och från dina bästa sidor (mest länkar utifrån).
  • Överlag bör du sträva efter en ”platt” informationsarkitektur för din sida. – vilket betyder att du placerar sidor som du vill ska rankas högt i sökresultaten så få klick som möjligt från din huvudsida.
  • Information Architecture for SEO from Moz’s Whiteboard Friday as well as Richard Baxter’s presentation on Moz
  • RKG’s guide to site architecture
  • KISS Metrics’ post on site structure
  • WordTracker’s guide to creating a site structure Google will love
  • Distilled has a helpful post about mapping out your site’s information architecture

5. Content Marketing & Link Building

Eftersom att Googles algoritm i stort är baserad på länkar, så är det självklart viktigt att ha ett antal högkvalitativa länkar i din strävan efter att driva söktrafik till din hemsida. Man kan säga att du kan SEO-optimera din sida hur mycket som helst, men om du inte har länkar in till din sajt kommer du ändå inte att synas i sökresultaten. Det finns en rad olika genvägar till att få andra sajter att länka in till din sida, men i takt med att Google och andra sökmotorer blir allt mer sofistikerade, så är många av dessa vägar högst riskabla, även om de kanske kan fungera inledningsvis. I det långa loppet brukar de ge motsatt effekt för ditt sökresultat. Att försöka skapa länkjuice i syftet att manipulera sökmotorernas ranking ger inget annat värde så snart algoritmen uppdateras och du tappar din ranking. En mer långsiktig metod för att skapa länkar in till din sajt är helt enkelt att fokusera på att skapa och marknadsföra värdefullt innehåll som innehåller dina nyckelord och specifika termer som du vill synas i samband med. Det kan vara en långdragen process att skapa detta innehåll, men på sikt ger det kvalitativa länkar och delningar. Här kommer ett antal tips på hur du skapar bra innehåll som folk kan hitta och som kan ge dig en bra ranking. De flesta vägar kräver dock att du utgår från följande grundprinciper.

5.1. Identifiera och förstå dina potentiella länkare och delare

Det första du måste göra är att identifiera vem och vilka som potentiellt kan tänka sig att länka till och/eller dela ditt innehåll. Det finns flera verktyg för att hitta influensers inom din bransch, där det kanske bästa heter BuzzSumo. Andra alternativ är Topsy, FollowerWonk, Little Bird och Ahrefs.

Börja med att fråga dig vad du kan göra för och erbjuda dessa influensers. Hur kan du hjälpa dem med deras egna projekt? Vad kan du göra för att hjälpa dem att uppnå sina mål eller vad kan du skapa som kan ha ett värde för deras publik? Sitter du på någon expertis som de vill få del av? Om du konsekvent vara nyttig för smarta innehållsskapare i din nisch och bransch kommer du att bygga värdefulla relationer som kommer att betala av sig när du skapar ännu mer innehåll. Innan du skapar ett mästerverk, rent innehållsmässigt, bör du fundera över hur det innehållet kan komma att delas, av vem och varför?

5.2. Vilken typ av innehåll kan du skapa och hur kan du sedan marknadsföra och sprida det

Nästa steg är att fundera över din egen kapacitet som innehållsskapare. Vilken typ av att innehålla kan du skapa som kan vara intressant för andra att dela?

  • Skapa innehåll som löser ett problem för ditt prospekt eller för din kund.
  • Dekonstruera sådant som redan funka. Se till innehåll som redan fungerar på annat håll och gör det ännu bättre.
  • Få andra att se bra ut. Belys bra verktyg som du använder varje dag. Få svar från smarta personer inom din bransch och dela sedan med dig. När du har lyft fram någon annans expertis är det troligt att de hjälper till att dela det innehållet.Fokusera på att skapa ett varierat innehåll som är av verkligt värde för andra och ha en plan för hur det ska nå världen.

5.3. Knyt dina tillgångar till specifika keywords

Avslutningsvis; Glöm inte bort dina keywords! Inte på så vis att du behöver pressa in dina nyckelord i varje mening innehåll du skapar, men om du ser till dina nyckelord så kan du hitta kunskapsluckor som du kan fylla (om folk vänder sig till sökmotorer med sina frågor, så betyder det att de vill ha innehåll som ger svar). Försök att använda samma språk som din kundkrets när du skapar ditt innehåll och lägg särskilt fokus på den grupp som du tror kan tänkas sprida ditt innehåll.

6. Vanliga tekniska misstag inom SEO

Mer komplicerade sajter är ett eget kapitel inom SEO, men det finns ett antal enkla, men ack så vanliga, misstag som många begår och som även mindre och mellanstora företag kan dra nytta av att känna till.

6.1 Sajtens Hastighet

Sökmotorer lägger större och större vikt vid att hemsidor ska ladda snabbt. Men att ha en snabb sida är såklart inte bara positivt ur ett SEO-perspektiv utan det är bättre för dina besökare också. Google har skapat ett användbart verktyg med vissa specifika förslag på vad du kan ändra på din sajt för att den ska bli snabbare.

6.2 Mobilvänligt

Hur mobilanpassad din sajt är påverkar din raking i sökmotorerna för trafik från mobilenheter, vilket är en allt söttre andel av all trafik. Inom många branscher har den mobila trafiken redan passerat desktop-användandet. Google har annonserat en uppdatering i algoritmen som fokuserar särskilt på den mobila anpassningen.

6.3 Responsiv Rubrik

Koder för responsiva rubriker är ett viktigt tekniskt SEO-ämne. Om du inte är särskilt tekniskt bevandrad kan detta framstå som ganska krångligt men du bör säkerhetsställa att aktiva sida returnerar rätt koder till sökmotorerna (200), och att sidor som inte går att hitta visar att de inte längre är aktiva (404). Om detta inte är rätt kodat kan det indikerar till sökmotorerna att en icke aktiv sida är aktivt, vilket kan tolkas som en dubblettsida utan substans, som riskerar att straffa dig. Eller ännu värre; att Google tror att aktiva sidor är 404:or, så att inga av dina sidor möjliga att hitta. Du kan använda en server header checker för att kontrollera statusen på dina koder och säkerhetsställa att dina sidor svarar mot sökmotorerna.

6.4 Omdirigering

Inkorrekt implementering av omdirigering på din sajt får allvarliga konsekvenser för ditt sökresultat. När det går att undvika bör du inte flytta innehållet på din sida mellan olika URL:er om du inte har starka affärsmässiga skäl till att flytta innehållet för att slippa förlorad trafik på både lång- och kort sikt. Om du måste flytta på innehåll måste du implementera permanenta ompekningar (301) alternativt tillfälliga ompekningar (302) om flytten bara är tillfällig.

6.5 Robots.txt, Meta NoIndex, & Meta NoFollow

Du kan indikera för sökmotorerna hur du vill att de ska hantera specifikt innehåll på din sajt i en robots.txt file. Den här filen existerar troligt vis redan för din sajt på URL yoursite.com/robots.txt. Undersök så att filen inte blockar någonting som du vill att en sökmotor ska hitta. Tanken är att du ska kunna använda filen till att gömma sidor som du behöver för internt bruk, men som kan uppfattas som upprepningar och substanslösa sidor ur sökmotorernas perspektiv. Du kan även använda meta noindex och meta nofollow för liknande syften, även om de olika tjänsterna skiljer sig något i funktioner och användningsområden.

7. Tracka & Mät SEO-resultat

När du väl har förbättrat din SEO, måste du tracka om du faktiskt får mer trafik till din sajt. Ett rakt svar hade varit att lista ett antal mättal, men alla mättal har sina egenheter som du bör känna till för att kunna bedöma hur väl din sajt presterar för SEO.

7.1 Keyword Ranking

Att bara se till hur några av dina nyckelord rankas när du söker på dem är inte att komma i mål med SEO. Sökresultat är personliga vilket ger olika resultat beroende på vem du är och vart du befinner dig. Och det visar ju bara vart du har rankats i sökresultatet och ingenting om kvalité på trafiken in. Som första test kan det dock indikera om ditt SEO-arbete har knuffat dig i rätt riktning. Bli dock inte överdrivet besatt av ranking på dina nyckelsökningar. Målet är att driva mer relevant trafik som genererar mer affärer. Använd ranking som en snabb hälsokontroll för hur din sajt mår, inte som en KPI. Det finns självklart verktyg för att mäta din ranking och de flesta erbjuder liknande funktioner men vissa är bättre än andra på att mäta mobil och lokal ranking. Om du är ett litet nystartar företag och/eller ny inom SEO är det bästa att välja ett gratisverktyg som är enkelt att använda.

7.2 Organisk Trafik

Organisk trafik är en mycket bättre indikator på utfallet av dina ansträngningar med SEO. Genom att titta på den organiska trafiken till din sajt kan du få en bra uppfattning om den faktiska volymen av beskare som kommer in till din sajt och vad de gör när de väl är på plats. Du kan mäta din organiska trafik med de flesta verktyg, men det mest använda är Googles egna gratisverktyg, Google Analytics. För en snabbkoll utgår du från rapportsidan och väljer helt enkelt att trycka på ”all sessions” och sedan kan du filtrera den organiska trafiken.

SEO analytics

Om du scrollar ner kan du även se andra trafikbringande sajter och välja olika mål för att se hur väl trafiken från olika håll presenterar på din sida.

SEO analytics

Du vill såklart att folk ska söka efter ditt företag/varumärke och de ska givetvis hitta dig när de väl söker. Såvida du inte blir straffad av sökmotorerna på något sätt så kommer du förmodligen placera dig högt i sökresultatet på ditt eget varumärke. Det SEO främst syftar till bör vara att driva ikrementell trafik till din sida (de som kanske inte hade hittat dig eller kommit i kontakt med dig i annat fall). Som sagt i nyckelordsavsnittet så har Google slutat bjuda på data över faktiska nyckelord som folk söker efter, men om du tittar på page-level traffic (utanför din egen sajt) för du en någorlunda insikt i din övergripande SEO-utveckling.

7.3 Organic Leads & Sales

Självfallet är det huvudsakliga mättalet för att se resultatet av SEO att titta på prospektering, försäljning, avkastning och vinst. Den enklaste vägen är att sätta upp målspårning eller tracking på e-handel i ett verktyg som exempelvis Google Analytics. Filtrera på organic traffic och se sedan till kolumnen för ditt uppsatta mål på landingssidan, vilket betyder att du tittar på vilka som konverterar utav dem som har kommit till din sajt genom det organiska sökresultatet. Sedan kan du jämföra det med uppfyllda mål för folk som har kommit till din sajt genom adwords, display-annonsering eller någon annan källa som går att mäta genom analytics. Det är ett rakt och oftast bra sätt att mäta dina SEO-insatser. Men precis som alltid finns det några saker att tänka på.

Web-baserad analys är aldrig felfri. Jämfört med anslagstavlor och tidningar så får du en väldig mängd data och kan mäta med god precision, men du bör vara medveten om att det finns flera olika typer av mätfel som kan uppstå online. Det kan innebära allt från små differenser till, i vissa fall, helt missvisande siffror. Bär alltid med dig ett lagom mått av skepsism när du analyserar statistiken, för att inte säga i livet i stort.

Ditt system kan skapa luckor i din mätning. En uppmätt försäljning på din sajt kanske inte är en faktisk försäljning. Se till att minska felmarginal så mycket som möjligt.

Mättal som är inställda för livstid kan vara kluriga. Det är egentligen mer utav ett affärsproblem än något specifikt för SEO. Se till att du ställer samma kritiska frågor när du mäter SEO som för vilken annan marknadskanal som helst.

8. Övriga SEO-funderingar

För de flesta företag är det viktigaste att få till de tekniska aspekterna av SEO, få en förståelse för verksamhetens nyckelord och ha en strategi för hur du ska se till att folk delar länkar till din sida. Vissa branscher och särskilda verksamheter kräver dock en djupare förståelse för sökmotorerna. Vissa typer av sökningar kräver lite extra eftertanke.

Internationell SEO – Det finns några fördelar genom ett lite annat SEO-tänk om du vill rankas högt i flera länder och på olika språk. Google erbjuder en del tips och råd i en egen guide.

So What Now?

Om du nu har kommit enda hit så borde du ha fått med dig en hel del viktiga tips för hur du kan jobba med SEO och hur du kan arbeta för att ditt företag och din tjänst/produkt ska nå bättre ranking i sökresultatet.

Vad blir nästa steg?

Prioritera. Ingen sajt kan vara perfekt ur alla aspekter av SEO. Tänk på allting som du gör bra redan idag och värdera dina resurser för att bli ännu bättre framåt. Om du är grym på att skapa innehåll kanske du ska fokusera där och om du har en omfattande och komplex sajt kanske det är viktigare att se till att ordna alla tekniska aspekter till att börja med. Kom ihåg att det övergripande målet med alla SEO-ansträngningar är att få bättre synlighet för innehållet på din sajt. Leta efter de bästa vägarna som sökmotorerna kan hjälpa just ditt företag och sitt ner i båten även när det kommer trendande sökord eller snabba förändringarna. Har du gjort grundarbetet noggrant så är du väl rustad för framgång i sökmotorerna.

Vill du veta mer om SEO?

Boka ett möte med oss, så berättar vi på Interactive Solutions mer för dig om hur du kan öka försäljningen i och med fler köpkraftiga besökare surfar till din webbsida.

Dela inlägget