13 juni 2018

Digital marknads-fรถrare, praktikant โ€“ Del 1

Allt bรถrjade med en utbildning: digital marknadsfรถring pรฅ Sรคlj & Marknadshรถgskolan i Stockholm.

Utbildningen passade mig perfekt, det var hรถgt tempo i klassrummet och sammanlagt 30 veckor LIA /praktik. Nรฅgot som inte var lika roligt som utbildningen var pendlingen till och frรฅn Stockholmโ€ฆ Vi lever ju i Sverige och vi vet ju alla hur SJ brukar hantera kyliga vintrar, haha! Skรคmt รฅsido, 15 min buss ner till stan, 45 min pendeltรฅg (om man har tur) och dรคrefter 10 min buss, givetvis vรคntetid emellan = 3-4h pendling om dagen ๐Ÿ™‚ Tillslut kom den efterlรคngtade LIA perioden! 10 veckor pรฅ ett fรถretag som jag sjรคlv fรฅtt vรคlja, sweet!!!

Men hur hamnade jag pรฅ Interactive dรฅ?

Jag var lite lost till en bรถrjan nรคr jag skulle bรถrja sรถka runt, vad behรถvde jag gรถra fรถr att hamna pรฅ en bra praktikplats? Ptja, jag behรถvde ett bra CV โ€“ check. Jag behรถvde gรถra en lista med fรถretag dรคr jag skulle kunna tรคnka mig ha min praktik โ€“ check. Jag behรถvde kunna ta mรฅnga nej โ€“ check. OCH jag behรถvde lรคra mig att โ€kรคnna avโ€ om fรถretaget var nรฅgot fรถr mig โ€“ check!

If itโ€™s not a hell yes, its a no

Sรฅ jag bรถrjade ringa runtโ€ฆ och skicka en hel del mail sรฅklart. Jag ville vara ute i god tid och ha mรฅnga fรถretag att vรคlja mellan. Sรฅklart blev det en hel del nej โ€“ att ta in en praktikant i sitt fรถretag kan vara tidskrรคvande och saker kan โ€sakta nerโ€ pรฅ kontoret, men i slutรคndan รคr det en investering att ha en praktikant pรฅ sitt fรถretag. Man kanske kan sรคga att en praktikant รคr lite som en bit stรฅl som formas av en smed, dรคr plugg perioden, LIAn och min hunger efter att โ€lyckasโ€ hรถll mig glรถdhet, haha! Jag minns en intervju hos en digital byrรฅ i Alvik, det kan vara bland de trรฅkigaste intervjuer jag varit med om. Stรคmningen kรคndes hetsig, stissig, stressad. Intervjuaren kรคndes vรคldigt ofรถrberedd. Vi diskuterade vad jag skulle fรฅ gรถra under min tid hos dem och det var bara sรคlj sรคlj sรคlj, vilket absolut รคr en del av en digital marknadsfรถrares dag, men, det finns inte en chans att jag sitter vid en lur 9-17 fรถr att ringa runt till fรถretag och fรถrsรถka sรคlja deras tjรคnster. Det kรคndes mer som gratisjobb รคn en praktikplatsโ€ฆ Du mรฅste kรคnna efter vare sig det gรคller jobb, praktikplats, eller t.o.m. relationer!

If itโ€™s not a hell yes, itโ€™s a no!

Interactive Solutions

Nรคr jag hade ringt runt och mailat x antal fรถretag kom jag tillslut till Interactive Solutions. Eftersom det รคr en digital byrรฅ jag velat jobba pรฅ sรฅ spanade jag sรฅklart in deras sida, det borde ju sรคga mycket om dem sjรคlva som digital byrรฅ, right? Jag ville praktisera pรฅ ett fรถretag som hade erfarenhet av bรฅde stora och smรฅ kunder. Det var ocksรฅ viktigt att personalen skulle vara olika, dvs bra pรฅ olika saker, man lรคr ju av varandra! Jag hรถrde av mig till Bonny Trolle pรฅ Interactive och han kikade pรฅ mitt CV. Vi bokade en tid. Dagen kom dรฅ jag skulle pรฅ min intervju med Bonny. Vi mรถttes pรฅ kontoret som ligger vid torget bakom ร…hlens i Uppsala. Vi mรฅste suttit i sรคkert 45 minuter och snackat om allt mellan himmel och jord. Bonny verkade vara en schysst kille som var sรคker pรฅ sin grej. Jag lรคrde mig helt klart mycket under de 45 minuterna. Jag antar att han mรฅste fรฅtt samma uppfattning om mig dรฅ jag i skrivande stund รคr praktikant pรฅ Interactive Solutions, haha!

Denna praktikperiod รคr 10 veckor lรฅng och det hinner man mycket pรฅ! Jag har bl.a. analyserat Interactives hemsida mha google analytics, tagit fram fรถrslag pรฅ vad som kan fรถrbรคttras med hemsidan, varit med i designprocessen och dรคremellan en hel del social media marketing! Jag fรฅr all den hjรคlp jag behรถver och riktlinjer, men det รคr vรคldigt mycket โ€œfria tyglarโ€ โ€“ det ger mig chansen att vara kreativ och planera mycket sjรคlv. ร„r en super kreativ person sรฅ det passar mig perfekt!! Tiden hรคr har helt klart stรคmt med mina fรถrvรคntningar: jag har lรคrt mig sรฅ mycket (รคven fast det kรคnns som berg av information sรฅ fรฅr du inte ge upp!! (; ) och kommit in i gรคnget utan svรฅrigheter, vi har alla liknande vรคrderingar: mรฅl, ett bra fokus och att vi รคlskar det vi gรถr!

Pluggar du digital marknadsfรถring och sรถker efter ett stรคlle att ha din LIA/praktikperiod hos, sรฅ tveka inte att hรถra av dig till oss.