fbpx

Vilken mobilplattform ska man välja? Android vs. iPhone

Nyheter, 11 december 2015,

Vilken mobilplattform ska man börja med när man ska utveckla en mobilapp? En färsk undersökning visar att de populäraste androidmobilerna har 40% högre app engagemang än iPhone, men räcker det som svar på frågan?

Vilken mobilplattform ska vi utveckla för?

När du vill skapa en app, så är den första nyckelfrågan som du måste ställa dig själv:
Vilken plattform vill jag utveckla för? Det är en vanlig uppfattning att Apples iOS är en överlägsen plattform. Förespråkarna citerar en övergripande högre engagemang för iOS användare och en skrämmande hög OS fragmentering för Android.

Localytics satte dessa föreställningar på prov och fann överraskande resultat.

  • I en jämförelse har de bästa Android-telefonerna 40% högre engagemang än iPhones
  • Vad för slags uppdelning? De två senaste Android-OS utgör 90% av alla Androider.
  • De två senaste iOS OS utgör 97% av alla iOS-enheter
  • iOS 8 införandet släpar fortfarande efter på 71% av användarna

De bästa Androidtelefonerna visa 40% högre engagemang än iPhones

Det är vanligt att människor jämför Androidmobiler och iPhone, men att jämföra alla Android-modeller med iPhone är en skev jämförelse på grund av de många tillverkarna och modellerna för Android.

Det är som att jämföra en Porsche med alla Chevrolet-modeller.

Istället skulle en mer rättvisande jämförelse vara en delmängd av avancerade Android-modeller (som Samsung S5, LG G3 och Sony Xperia Z3, se vår metodik för definitionen av och en komplett listning) till nyare iPhone-modeller. Denna jämförelse gav några intressanta resultat:

app_launches_per_month_-_android_v-_iphone_models

Trots konventionell visdom visar, high-end Android-enheter visar drastiskt högre engagemang – i storleksordningen av 21,6 app-lanseringar per månad. Detta är 44% högre än andra Android mobiler (som har 13.7 lanseringar per månad), och mest överraskande är att det är 40% högre än den nyligen lanserade iPhone 6 och 6 Plus, (som har 14,3 app-lanseringar per månad).

Kanske borde inte denna nyhet komma som en överraskning. Även efter lanseringen av iOS 8 och iPhone 6 Plus i phabletstorlek, har Androidtelefoner flera funktioner som tillåter en större grad av justerbarhet som helt enkelt inte erbjuds i iPhone. Vissa Android-telefoner tillåter t ex användaren att öppna flera appar på en gång och använda dem parallellt. Andra Android-telefoner låter användaren lägga till mer minne med ett mikro-USB-kort. Och, naturligtvis, aktiverar Android-telefoner automatiskt push-notiser, vilket leder till en högre opt-in rate, (59%), än sina iOS motsvarigheter, (46%).


För marknadsförare som är användare av mera avancerade Android-enheter representerar de ett segment av mycket engagerade smartphone-användare som bör prioriteras för riktade marknadsförings- och konverteringskampanjer.

Androiduppdelningen är historiskt låg

android_os_fragmentering
En annan vanlig uppfattning är att Android-enheter är mycket uppdelade, (vilket betyder att det finns massor av olika varianter av Android-plattformen), vilket gör det svårt för mobila utvecklare att skapa konsekventa användarupplevelser.

Även om detta har varit sant historiskt, är den nuvarande Androidmarknaden mycket mindre uppdelad än många tror. I själva verket, har Androidmarknaden inte varit mindre uppdelad sedan första kvartalet 2012. För närvarande kör 90% av alla Android-enheter på en av två Android OS-versioner: KitKat (59%) eller Jelly Bean (31%).

iOS 8 utgör 71% av alla enheter

ios_fragmentering
Hur stämmer det överens med Apples iOS? Vår studie visar att iOS 8 utgör 71% av alla iOS-enheter, med iOS 7 som fortfarande är i drift på 26% av enheterna. Jämfört med Androids 90-procentiga andel av de två senaste OS-versionerna, har fortfarande iOS en större andel av sina två senaste OS-versioner på 97%.

Även om iOS har en högre andel av enheter på sina två senaste OS-versioner, är det anmärkningsvärt att införande av iOS 8 är mycket långsammare än tidigare versioner. Faktum är att vid den här tiden förra året, var iOS 7 på 86% av alla kvalificerade enheter. Mycket beror på det långsamma införandet av iOS 8
I början av releasen fanns det för mycket buggar, fem GB ledigt utrymme, brist på flashiga funktioner. iOS sätter fortfarande gränsen för införandet vid 71% på en OS. Men det är rimligt att undra om det långsamma införandet av iOS 8 inte kommer att fortsätta med framtida versioner och resultera i högre iOS- uppdelning.

Marknadsförings ”takeaways”

Vi skulle inte vara ett seriöst analysbolag, om vi inte noterar att dessa data visar att du alltid bör ha en datadriven inställning till varje beslut som du fattar. Som vi har visat, kan vanliga, obevisade övertygelser, leda till att du går miste om värdefulla affärsmöjligheter.
I detta fall rekommenderar vi app-ägarna att segmentera sina app-användare, efter vilken sorts enhet de har och se hur ofta de startar applikationen. Kommer användarna av de senaste Android-enheterna att komma tillbaka till din app oftare? Om så är fallet, ägna lite tid åt att förstå varför de är mer engagerade – tenderar de att använda din app fullt ut? Finns det en högre respons på push-notiser? Identifiera de främsta orsakerna, uppmuntra fler av dessa beteenden och överväg justeringar av din app-upplevelse på andra OS för att påverka mer av samma beteende.

Gör din forskning för att förstå de olika funktionerna i Android-modeller, för utvecklare som ännu inte lanserat sina appar. Om du tror att din app kan dra nytta av att använda en av funktionerna som endast finns på Android, kan du välja att lansera på Android först, eller åtminstone skapa en design som stödjer det unika i dessa modellers sammankopplingsfunktioner.

Förstå att informationen kring sammankoppling och uppdelning bara är toppen av isberget, när man beslutar vilken plattform som man ska utveckla på, men det är en viktig fråga.

Metodik

För denna studie har vi granskat över 100 miljoner enheter globalt sedan 2012. För sammankopplings- studien undersökte Localytics den genomsnittliga applanseringen för olika enheter.androidvsiosnews Delmängden av avancerade Android-telefoner var Samsung S5, LG G3, Sony Xperia Z3, Nexus 5 och 6, Motorola Moto X, och HTC One (M8). För uppdelnings-studien tittade Localytics på de olika OS-versionerna på över 100 miljoner enheter sedan 2012.

Mer information om denna statistik finns att läsa på Localytics.com

Om du är intresserade av att få kontinuerliga tips från oss på Interactive Solutions? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så kommer du få smarta tips varje månad.

Kontakta oss

Ditt framtida projekt?

Kontakta oss

Kontakt

Telefon: 018 - 5 800 800
Besöksadress: Vaksalagatan 28, Uppsala
Postadress: Box 2171, 750 02, Uppsala